BBC News beszámolója a Hoodia Gordonii-ról

Rendezte Tom Mangold –BBC 2 tudósító

Képzeljék el: egy szerves tabletta, amely teljesen megszünteti az étvágyat és megtámadja az elhájasodást. Nem ismeretes semmilyen mellékhatása, és egy olyan molekulát tartalmaz, amelyik „becsapja” az agyat, teltségérzetet keltve. Az afrikai Kalahári sivatag szívében nő egy Hoodia nevű csúnya kaktusz. Nagyon magas hőmérsékleten fejlődik és csak hosszú évek elteltével éri el érettségét.

A Kalahári sivatagban élő Szan busmanok, az egyik legrégebbi és legprimitívebb törzs a világon évezredek óta fogyasztja a Hoodia Gordonii nevű növényt, hogy étvágyukat és szomjúságukat csökkentse a vadászexpedíciók alatt.

A dél-afrikai tudósok tesztelték a Hoodia Gordonii kaktuszt és megállapították, hogy tartalmaz egy eddig ismeretlen molekulát, melyet P57-nek neveztek el. A licencet az angol Phytopharm gyógyszergyárnak adták el, amelyik a maga során eladta a fejlesztési és marketing jogokat az amerikai Pfizer cégnek.

A szerencsekaktusz

A kaktusz egyik molekulája teltség érzést ad. A Kalahári sivatagban utazva találkoztam Szan busmanok családjával. Ők egy szegény, szomorú és áthelyezett törzs tagjai, akik nem tudják, hogy egy aranybányán élnek. De ha a Hoodia Gordonii eredményes lesz, akkor a mintegy 100 000 Szan busman, aki a Kalahári sivatagban lakik milliomossá fog válni egy éj leforgása alatt, az összegről ugyanis a dél-afrikai ügyvéd, Roger Chennells, folytat tárgyalásokat. És szükségük lesz segítségre, hogy a kapott pénzt biztosítsák.

Vércukorszint

A Brit Kardiológia Alapítvány szerint, a férfiak 17%-a és a nők şi 21% -a elhízott, míg a férfiak 46%-a és a nők 32% -a túlsúlyos. Tehát egy olyan terméknek marketing potenciálja, mint a Hoodia Gordonii, magától értetődő. A Phytopharm cég orvosa, Richard Dixey elmagyarázta, hogy hogyan működik a P57 molekula:

„Az agy egy részét a hipotalamusz alkotja. A középagyban található idegsejtek detektálják a glükózt.

Akkor amikor esznek, az ételnek köszönhetően megnő a vércukorszint, és ezek a sejtek küldik a teltségérzet információt.

Úgy tűnik, hogy a Hoodia Gordonii egy 10 000-szer aktívabb molekulát tartalmaz, mint a glükóz.

Ez a középagyra hat és ráveszi az idegsejteket, hogy azt az információt továbbítsák, hogy jóllakott. De Ön még nem evett és nincs is szándékában”

Klinikai tesztek

Dixey elsőnek végzett Hoodia Gordonii teszteket állatokon. A patkányok, az a faj amelyik szó szerint mindent felfal egyszerűen nem evett.

Az embereken elvégzett első teszt kezdeményezésekor egy elhízott csoportot egy „I. fázisú egységbe” helyezett- mely egy börtönhöz hasonló hely.

Az önkénteseknek más dolguk nem volt, mint újságot olvasni, tévét nézni és enni.

A csoport fele Hoodia Gordonii-t kapott, a másik fele pedig placebót. Tizenöt nap után, a csoport, amelyik Hoodia-t kapott a napi kalóriamennyiséget 1000 kalóriára csökkentette. Átütő volt a siker.

A kaktusz tesztelése

Hogy megbizonyosodjunk, hogy létezik egy ilyen kaktusz, mi is tettünk egy sétát a sivatagba északon, négyórányi távolságra Cape Town-tól. A helyszínre érkezve egy nagyon furcsa növényt találtunk, melynek alakja a kígyóuborkára hasonlít, és melynek 10 csápja van. Mindegyik csápot tüske borítja, melyet vigyázva le kell letakarítani. A belsejében egy húsos növény található, melynek kissé kellemetlen az íze. Körülbelül 18.00 órakor, az operatőrrel együtt ettünk egy akkora darabot, mint egy fél banán, miután megkezdtük a négy órás utat vissza Cape Town felé. Azt mondják, hogy a növény afrodiziákum hatású, és valóban, elmondhatom Önöknek, hogy mindketten nagyon jól éreztük magunkat. De ami a legfontosabb, hogy egyáltalán nem gondoltunk ételre. Az agyunk azt üzente, hogy jól vagyunk lakva. Egy hatalmas csalafintaság volt. A vacsoraidő, ahogy jött úgy el is ment, és mi lefeküdtünk anélkül, hogy ettünk volna valamit. Másnap, egyikünk sem akart, és nem is reggelizett.”