Ştiinţa din spatele Hoodia Gordonii

În cele ce urmează vom privi în amănunt ştiinţa din spatele Hoodia Gordonii şi felul în care ea a fost studiată ca produs care taie pofta de mâncare şi vom analiza câteva teorii privind acest lucru.

Ce dovezi există că Hoodia Gordonii reduce pofta de mâncare?

De mii de ani, boşimanii San din Africa de Sud mănâncă Hoodia Gordonii pentru a-şi reduce foamea în timpul lungilor expediţii de vânătoare prin deşert. Ei nu pun la îndoială efectul plantei Hoodia Gordonii întrucât o consumă de fiecare dată când doresc să-şi stăpânească foamea.

Aşadar, fără să fi desfăşurat teste clinice, boşimanii sunt o dovadă vie a faptului că Hoodia Gordonii funcţionează de mii de ani ca un element de suprimare a poftei de mâncare.

Există chiar şi un grup de jurnalişti care atestă proprietăţile plantei Hoodia Gordonii. Iată un fragment din emisiunea americană „60 de minute” (difuzată în noiembrie 2004):

Deci, ce efecte a avut planta? Stahl susţine că nu a avut efecte secundare de genul – gust ciudat, senzaţie de greaţă sau fibrilaţii. De asemenea, nu i-a fost foame toată ziua şi nici nu i-a fost poftă să mănânce sau să bea ceva. „Trebuie să recunosc că a funcţionat într-adevăr”, mărturiseşte Stahl în cadrul emisiunii „60 de minute” a canalului de ştiri CBS News.

În 30 mai 2003, Tom Mangold, corespondent al BBC News, după ce a mâncat Hoodia Gordonii în deşertul Kalahari, a relatat că:

„În jurul orei 18.00, împreună cu cameramanul, am mâncat o bucată cât o jumătate de banană, după care am început călătoria de patru ore înapoi spre Cape Town.

Se spune că planta are un efect afrodiziac şi, într-adevăr, pot să vă spun că amândoi ne-am simţit bine. Dar cel mai important este că nu ne-am gândit deloc la mâncare. Creierul ne spunea că suntem sătui. Era o şmecherie straşnică.

Ora cinei a trecut cum a venit şi noi ne-am culcat fără să fi mâncat ceva. A doua zi, niciunul din noi nu a vrut şi nu a mâncat micul dejun.

Pofta de mâncare ne-a revenit abia după 24 de ore.”

Foarte rar se întâmplă ca un jurnalist consacrat să laude un supliment alimentar. De obicei, media încearcă să evidenţieze aspectele negative şi riscurile suplimentelor alimentare. Hoodia a fost testată cu efecte positive de către jurnalişti de seamă ai domeniului.

Au fost desfăşurate studii clinice bazate pe molecula P57?

Da. În anul 2001, compania Phytopharm a desfăşurat un studiu clinic dublu-orb şi controlat cu placebo despre supraponderabilitate cu voluntari sănătoşi care au consumat extractul P57 din Hoodia Gordonii. Participanţii la studiu au fost împărţiţi în două grupuri, unul primind P57 şi celălalt placebo. Ambele grupuri şi-au continuat stilul de viaţă normal. S-au înregistrat următoarele rezultate:

Comparând grupul care a primit P57 cu grupul care a primit placebo:

- Grupul P57 a suferit o reducere semnificativă a masei lipidice.

- Grupul P57 a suferit o reducere semnificativă a aportului caloric.

- Grupul P57 nu a cunoscut efecte secundare.


În medie, grupul P57 a consumat cu 1000 de calorii mai puţin decât celălalt grup.
În general, un bărbat american consumă zilnic în jur de 2 600 de calorii, iar o femeie în jur de 1 900 de calorii.

S-au înregistrat efecte secundare pentru consumul de Hoodia Gordonii sau P57?

Nu s-au înregistrat efecte secundare pentru consumul de Hoodia Gordonii sau de moleculă P57. Nu uitaţi că boşimanii consumă de mii de ani plante de Hoodia Gordonii, fără a avea efecte secundare.

Cum poate P57 (şi Hoodia Gordonii) să reducă atât de semnificativ pofta de mâncare?

Se crede că Hoodia (şi în special molecula P57 din interiorul plantei) imită efectul pe care îl exercită glucoza asupra celulelor nervoase din creier.

În principiu, Hoodia înşeală creierul, dându-i senzaţia de saţietate, chiar dacă organismul nu este sătul. Prin urmare, creierul primeşte informaţia că organismul este plin şi îi taie pofta de mâncare. De fapt, Hoodia este şi mai puternică decât glucoza. Doctorul Richard Dixey din cadrul companiei Phytopharm a explicat cum funcţionează molecula P57:

„O parte a creierului este reprezentată de hipotalamus. În mezencefal se află celule nervoase care detectează glucoza. Atunci când mâncaţi, glicemia creşte datorită mâncării şi aceste celule încep să transmită informaţia că sunteţi sătul. Hoodia Gordonii pare să conţină o moleculă de 10 000 de ori mai activă decât glucoza. Ea acţionează asupra mezencefalului şi determină celulele nervoase să transmită informaţia că sunteţi sătul. Dar încă nu aţi mâncat şi nici nu aveţi de gând să o faceţi.”

Deci nu-mi va mai fi niciodată foame dacă voi lua suplimentele alimentare naturale pe bază de Hoodia Gordonii?

Nu chiar. Toţi avem nevoie de alimente pentru a supravieţui. Nu vă puteţi înfometa organismul, indiferent de ce cantitate de Hoodia Gordonii consumaţi. La un moment dat, creierul tot îşi va da seama că aveţi nevoie de mâncare ca să trăiţi.

Când vă este foame, nivelul de insulină creşte şi aceasta se numeşte foame hormonală. Acest tip de foame apare în majoritatea regimurilor. Când glicemia scade, simţim nevoia de dulciuri şi carbohidraţi.

Ideea este să consumaţi Hoodia Gordonii pentru a pune capăt „ciugulitului” dintre mese datorat foamei hormonale. Vă doriţi să mâncaţi mese normale atunci când vă este foame cu adevărat şi nu să ciuguliţi din cauza foamei hormonale. Hoodia Gordonii vă ajută să scăpaţi de ambele tipuri de foame. Adevăratul avantaj al consumului de Hoodia Gordonii este eliminarea poftelor şi a ciugulitului atunci când de fapt nu aveţi nevoie să mâncaţi.

Aud mereu vorbindu-se despre tablele de slăbit – cu ce este Hoodia mai deosebită?

Majoritatea tabletelor şi suplimentelor de slăbit încearcă să mărească viteza organismului de ardere a grăsimilor. Dacă ne imaginăm corpul ca o maşină, atunci caloriile ar fi benzina. Dacă folosiţi maşina (corpul) intens, atunci consumaţi mai multă benzină (calorii). Cred că vă daţi seama care este problema: folosind maşina prea intens şi prea mult timp, veţi da de probleme.

Ceea ce face atât de diferit suplimentul alimentar Hoodia Gordonii este că funcţionează cu adevărat în lupta împotriva îngrăşării. Nu vă puteţi îngrăşa dacă consumaţi mai puţine calorii decât ardeţi. Hoodia vă oferă o armă puternică împotriva foamei şi deci a aportului caloric. Nu trebuie să vă epuizaţi organismul, consumaţi doar mai puţine calorii şi prin urmare slăbiţi.