Relatarea BBC News despre Hoodia Gordonii

Realizată de Tom Mangold – corespondent BBC 2

Imaginaţi-vă: o tabletă organică ce distruge apetitul şi atacă obezitatea. Nu i se cunosc efecte secundare şi conţine o moleculă care păcăleşte creierul dându-i senzaţia de saţietate. În inima deşertului african Kalahari creşte un cactus urât numit Hoodia Gordonii. Se dezvoltă la temperaturi extrem de ridicate şi se maturizează în decursul mai multor ani.

Boşimanii San din Kalahari, unul dintre cele mai vechi şi mai primitive triburi ale lumii, consumă Hoodia Gordonii de mii de ani pentru a le înlătura foamea şi setea în timpul expediţiilor de vânătoare.

Oamenii de ştiinţă sud-africani au testat cactusul african Hoodia Gordonii şi au constatat că el conţine o moleculă necunoscută până atunci şi care a fost denumită P57. Licenţa a fost vândută companiei bio-farmaceutice britanice Phytopharm care, la rândul ei, a vândut drepturile de dezvoltare şi marketing corporaţiei americane Pfizer.

Cactusul cu noroc

O moleculă din cadrul cactusului vă dă senzaţia de saţietate. Călătorind în Kalahari, am întâlnit familii ale boşimanilor San. Ei aparţin unui trib sărac, trist şi strămutat, fără să ştie că trăieşte pe o mină de aur. Dar dacă Hoodia Gordonii va da rezultate, atunci cei 100 000 de boşimani San care trăiesc în Kalahari vor deveni peste noapte milionari, sumele fiind negociate de avocatul sud-african Roger Chennells. Şi vor avea nevoie de ajutor să-şi asigure banii primiţi.

Glicemia

Potrivit Fundaţiei Britanice de Cardiologie, 17% din bărbaţi şi 21% din femei sunt obezi, iar 46% din bărbaţi şi 32% din femei sunt supraponderale. Aşadar, potenţialul de marketing al unui produs ca Hoodia Gordonii vorbeşte de la sine. Doctorul Richard Dixey din cadrul companiei Phytopharm a explicat cum funcţionează molecula P57:

„O parte a creierului este reprezentată de hipotalamus. În mezencefal se află celule nervoase care detectează glucoza.

Atunci când mâncaţi, glicemia creşte datorită mâncării şi aceste celule încep să transmită informaţia că sunteţi sătul.

Hoodia Gordonii pare să conţină o moleculă de 10 000 de ori mai activă decât glucoza.

Ea acţionează asupra mezencefalului şi determină celulele nervoase să transmită informaţia că sunteţi sătul. Dar încă nu aţi mâncat şi nici nu aveţi de gând să o faceţi.”

Teste clinice

Dixey a organizat primele teste pe animale cu Hoodia Gordonii. Şobolanii, o specie care literalmente mănâncă orice, a încetat să mai mănânce.

La iniţierea primului test desfăşurat pe oameni, un grup de obezi a fost plasat într-o „unitate de fază 1” – un loc asemănător cu o închisoare.

Toţi voluntarii nu aveau altceva de făcut decât să citească ziarele, să se uite la televizor şi să mănânce.

Jumătate din ei au primit Hoodia Gordonii, jumătate placebo. După cincisprezece zile, grupul căruia i s-a administrat Hoodia şi-a redus aportul caloric zilnic cu 1000 de calorii. A fost un succes remarcabil.

Testarea cactusului

Pentru a ne asigura că un astfel de cactus există, am plecat noi înşine într-o călătorie în deşert, la o distanţă de patru ore nord de Cape Town.

Ajunşi la faţa locului, am găsit o plantă ciudată, de forma unui castravete lung, cu 10 tentacule.

Fiecare tentaculă este acoperită cu ţepi care trebuie curăţaţi cu atenţie. În interior se află o plantă cărnoasă cu un gust uşor neplăcut. În jurul orei 18.00, împreună cu cameramanul, am mâncat o bucată cât o jumătate de banană, după care am început călătoria de patru ore înapoi spre Cape Town. Se spune că planta are un efect afrodiziac şi, într-adevăr, pot să vă spun că amândoi ne-am simţit bine. Dar cel mai important este că nu ne-am gândit deloc la mâncare. Creierul ne spunea că suntem sătui. Era o şmecherie straşnică. Ora cinei a trecut cum a venit şi noi ne-am culcat fără să fi mâncat ceva. A doua zi, niciunul din noi nu a vrut şi nu a mâncat micul dejun.